De Kersentuin

De eerste in de reeks repertoire is De Kersentuin van Anton Tsjechov. De montering is gebaseerd op het regieboek van Stanislavski. 

Stanislavski aan Tsjechov, telegram, petersburg, 2 april 1904:
succes kersentuin bij publiek heel groot, onvergelijkelijk veel groter dan moskou. na derde bedrijf veel geroep om auteur. kenners verrukt. kranten begrijpen weinig. troep zeer geestdriftig. ik triomfeer. gefeliciteerd. alexejev.

Tsjechov aan Stanislavski, Jalta, 5 november 1903:
(...)het huis moet groot en degelijk zijn; van hout, of van steen, dat maakt niet uit. het is heel oud en ruim, vakantiegangers huren zulke huizen niet; zulke huizen worden gewoonlijk gesloopt en het materiaal wordt gebruikt voor de bouw van zomerhuisjes. de meubels zijn ouderwets, stijlvol, degelijk; de verarming en de schulden hebben de inrichting niet aangetast.
iemand die zo’n huis koopt, redeneert zo: het is goedkoper en makkelijker een nieuw, kleiner huis te bouwen, dan dit oude huis op te knappen.(...)

(...)zonder eten, drinken en liefde doet het er niet toe op wat voor stoel je zit(...)

(...)als je het woord ‘zee’ uitspreekt, of het woord ‘rattengif’ alles, wat dan ook, dan moet je toch weten waar dat voor staat! (...)