De laatste dagen der mensheid

Negentig jaar nadat op 11 november 1918 in een treinwagon bij Compiègne Duitsland en de geallieerden de Wapenstilstand tekenden, verschijnt voor het eerst in het Nederlands de integrale vertaling van De laatste dagen der mensheid van Karl Kraus (1874-1936). ‘t Barre Land viert deze historische gebeurtenissen met een uitvoering van deze grootse Eerste Wereld-oorlog satire en geeft voorstellingen in Nederland en België. De laatste dagen der mensheid is het omvangrijkste toneelstuk dat ooit is geschreven, met de meeste rollen, de meeste dialecten en de meeste scènewisselingen. Het behandelt in vijf bedrijven de vijf oorlogs jaren en speelt zich af op de straten van Wenen en Berlijn, in de loopgraven en veldhospitalen, theaters en onderzeeers. Kraus monteert de verbijsterend wrede wereld om hem heen door gesprekken, reclamefolders, speeches en kranten te citeren:

De onwaarschijnlijkste daden, waarvan hier melding wordt gemaakt, zijn echt gebeurd; ik heb slechts beschreven wat er is gedaan. De onwaarschijnlijkste gesprekken die hier worden gevoerd zijn woord voor woord zo uitgesproken; de schrilste verzinsels zijn citaten.(Kraus).

Het is een vernietigende oorlogsverklaring aan de geestelijke malaise en een overvolledige staalkaart van de literaire en journalistieke wereld, die gespiegeld wordt in de stilistische veelvormigheid van het stuk: zowel de open dramaturgie van Shakespeare als het expressionistische Stationendrama van Strindberg, de taalkunst en de sociale spot van Nestroy, de fantastische operette van Offenbach. En een voorslag op het politieke montagetheater van Brecht, de monomane scheldtirades Bernhard en de taalkundige analyses van Jelinek.

Deze ongeëvenaarde toneeltekst, door Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes vertaald, wordt met schitterende illustraties van Aart Clerkx, uitgebreid bronnenmateriaal en achtergronden uitgegeven door De Harmonie. Bindervoet en Henkes zullen het ensemble van ‘t Barre Land voor deze gelegenheid versterken en de voorstellingen opluisteren met De allerlaatste dagen der mensheid; nieuw materiaal vol met hedendaagse citaten.