Ed. 2 & 3 - Krabsalade Dinteville of raadselachtiger Salade Dinteville

Voor 6 personen:

drie springlevende krabben- of drie spinnekrabben of zes kleine Noordzeekrabben. 250 gram elleboogsmacaroni. Een pot stiltonkaas. 50 gram boter, een glaasje cognac, een flinke lepel mierikswortel, een paar druppels worchestersaus. Verse muntblaadjes. Drie zaadjes dille. Voor de court-bouillon: grof zout, peperkorrels, 1 ui. Voor de mayonaise: de dooier van één ei, sterke mosterd, zout, peper, olijfolie, azijn, paprikapoeder, een lepeltje dubbel geconcentreerde tomatenpuree.

1 Bereid in een grote voor driekwart met koud water gevulde pan een court-bouillion met grof zout, 5 peperkorrels grijze peper, 1 gepelde in tweëen gesneden ui. Laat gedurende 10 minuten koken. Laten afkoelen. Dompel de schaaldieren in de lauwe court-bouillion. Breng het geheel weer aan de kook. Zet het vuur op een laag pitje, dek af en laat het geheel gedurende 15 minuten zachtjes doorkoken. Verwijder de schaaldieren en laat deze afkoelen.

2 Breng het geheel weer aan de kook. Strooi de macaroni in de court-bouillion. Roer het geheel om en laat gedurende 7 minuten flink doorkoken. Het is belangrijk dat de pasta stevig blijft. Laat de macaroni uitlekken. Houd hem even onder flink stromend koud water en zet hem apart, na hem met een paar druppels olijfolie begoten te hebben om te voorkomen dat hij gaat plakken.

3 Meng met behulp van een stamper of een houten spatel in een vijzel de met een beetje cognac en een paar druppels worcestersaus bevochtgde stiltonkaas, de boter en de mierikswortelsaus. Goed dooreenmengen tot u een smeuïgem maar niet te vloeibare massa verkrijgt.

4 Verwijder de poten en de scharen van de afgekoelde schaaldieren. Verwijder het vlees en doe het in een grote kom. Maak een snede in de schalen, verwijder het middelste kraakbeen, laat ze uitlekken en haal het vlees en de zachte delen eruit. Hak het geheel in grove stukken en voeg er de fijngestampte dillezaden en de zeer fijn gehakte verse muntblaadjes aan toe.

5 Maak een heel stevige mayonaisse. Kleur haar met de paprikapoeder en de dubbel geconcentreerde tomatenpuree.

6 Doe de macaroni in een grote slakom en voeg er, terwijl u heel zachtjes roert, achtereenvolgens de gehakte schaaldieren, de stiltonkaas en de mayonaise aan toe. Versier naar believen met gesmoorde slablaadjes, radijzen, grote roze garnalen, komkommer, tomaat, hardgekookte eieren, olijven, partjes, sinasappel, enzovoort. Zeer koud opdienen.