Hoofd zonder wereld- naar Elias Canetti

Na zeven jaar voltooide ’t Barre Land in 2003 de driedelige literaire klucht Hoofd zonder wereld naar de roman 'Het martyrium' van Elias Canetti (1935).
Deel één vormt het relaas van de strijd tussen professor Kien, boekengek en beroemd Sinoloog, en zijn indrukwekkende huishoudster. Een gevecht op de vierkante millimeter over Het Huis, Het Kapitaal en De Ideeën daaromtrent.
In deel twee is professor Kien uit zijn huis gegooid en staat hij opeens in het volle leven. Tijdens zijn odyssee door de stad wordt hij bijgestaan door de malafide dwerg Fischerle. Deze bultenaar wil naar Amerika om zijn schaakkunst te beproeven. Bij gebrek aan stipendium maakt hij Kien op omslachtige en vermakelijke wijze al zijn geld afhandig.
Deel drie demonstreert de laatste fase van Kien. Geblinddoekt is hij opgesloten in het kabinet van de huisbewaarder. Daar wordt hij gevonden door zijn broer Georg, een Parijse psychiater. Hij is naar Wenen gekomen om Kien te genezen van zijn groeiende waanzin. Als hij vertrokken is, slaat Kien door. Hij steekt zijn privé-bibliotheek in de fik en verbrandt levend. Hij kiest voor de meest radicale vorm van zelfverdediging van de intellectueel tegen de chaos van het leven. Het vuur laat onbeslist of hij het slachtoffer van, dan wel de triomfator is over de agressieve massa om hem heen.

gemaakt door: ’t Barre Land: Vincent van den Berg, Margijn Bosch, Jacob Derwig, Anouk Driessen, Peter Kolpa, Ingejan Ligthart Schenk, Michiel Johannes Jansen (decor), Martijn Nieuwerf, Helen van der Vliet (kostuums) en Sanneke van Hassel, Simone Scholts, Ellen Walraven (productie), Czeslaw de Wijs. bewerking: Ditte Pelgrom en Czeslaw de Wijs opvoeringsrechten: Carl Hanser Verlag