Neusblog 4

Week 4: 25 t/m 28 februari 2008 door Martijn Wever: We beginnen vandaag om elf uur. Jeej! Martijn is jarig! Jeej! Een nieuw begin van de vierde Neushoornweek. Zoals gewoonlijk beginnen we met een heerlijk kopje verse koffie of thee met daarbij voor de liefhebbers het veelbelovende sigaretje. Het wordt tijd om de Neushoorn in onszelf tevoorschijn te halen. Hoog tijd om een begin te maken met een voorkeurslijstje, over de rollen die gespeeld kunnen worden. Na enig gepuzzel, komen we tot een optionele rolverdeling.

In die rolverdeling gaan we de Neushoorn lezen. Onze grote valkuil met lezen: lezen in elkaars ritme en energie, bijna betekenisloos of intentieloos, in ieder geval keuzeloos lezen. Kortom, niét de manier om gewoon te lezen wat er staat en een keuze te maken met welke intentie je de zinnen zegt.Dat is werkpunt nummer één voor vandaag.Later deze dag puzzelen we verder over een geschikte, evenwichtige combinatie van de rolverdeling. s’Avonds ga ik pannekoeken bakken om mijn tweeëntwintigste verjaardag te vieren. Kortom, FEEST!

(26-02-2008) We beginnen vandaag om elf uur. Jeej! We hebben dankzij ‘Webby’s’ één grote kist met doosjes nep-Kapla uit België! Er zijn twee proefkonijnen in de Snijzaal aanwezig, namelijk Ezrah het zoontje van Ingejan met zijn vriendje Malik! We beginnen met een gesprek met Mirjam Jesse over de voorstelling en andere interessante zaken. Dan het decorplan van Michiel. Het plan is de breedte van de zaal te gebruiken. Een achterdoek en twee zijdoeken op te hangen, waarbij het publiek aan de zijkanten, links en rechts, een kijkje hebben op het ‘af zijn’ van de acteurs. Verder overal Kapla! We halen de Neushoorn van stal en beginnen weer met het lezen van het stuk. Eén van de ideeën is om iets dierlijks in je personage te leggen, om bepaald gedrag te stimuleren en op een ander energieniveau te komen. Want werkpunt één, blijft ook voor vandaag, werkpunt één... We eindigen de lezingen weer met opties voor geschikte rolverdelingen. Dit blijft een enorme puzzel. Peter, Joost en ik bewerken het eerste bedrijf in het café, om de Oude heer en de Cafébaas samen te voegen tot alleen de Cafébaas. De Logicus krijgt meer tekst en de rol wordt uitgebreid.

(27-02-2008) Ingejan is vrij voor vandaag. Peter danst in Nijinski en kletst over jazz in Brommertje … in Maasmechelen. Om 9u30 hebben we een afspraak met Gretha Hengst over belangrijke zaken en de planning voor het 4e jaar. Om 11u hebben we in de Snijzaal een afspraak met Willibrord Keessen, onze mentor, om te praten over stages en over hoe het met ons gaat. We beginnen om 12u met de Neushoorn. Arian heeft een nieuwe bewerking van het eerste bedrijf gemaakt. Die lezen we en zijn daar allemaal erg enthousiast over. Die gaan we gebruiken. De rolverdeling: Wie speelt het liefst welke rol? Waarom wil je die rol? Wat is onze prioriteit voor het stuk? Wil je een rol spelen omdat je die rol nog nooit hebt gespeeld en je het belangrijk vindt om die kant van jezelf te ontwikkelen of ga je een rol spelen omdat dat dat het beste is voor het stuk en datgene wat je al ‘kan’ verder gaat ontwikkelen. Het blijft een grote puzzel, maar uiteindelijk na vele malen lezen, komen we tot 3 opties voor de rolverdeling."

Meer over: