Over Mauerschau

‘Je kan immers alles begrijpen en alles inzien, alle onmogelijkheden en stenen muren, en je toch met geen enkele muur willen verzoenen, omdat het je tegen de borst stuit om het domweg te moeten aanvaarden. En als je dan logisch nadenkt kom je er onvermijdelijk achter dat het op een of andere manier je eigen schuld is. Die muur staat daar voornamelijk omdat jij hem zo ziet.’ (Aantekeningen uit het ondergrondse, Dostojevski).

Onder de titel Mauerschau bracht ’t Barre Land van 29 juni t/m 2 juli 2005 de mooiste oude en nieuwe voorstellingen in de grote zaal van de Stadsschouwburg Utrecht. Mauerschau (ook wel bodebericht of teichoscopie*) is een term uit de toneeltheorie. Een personage brengt verslag uit van gebeurtenissen ‘off stage’, die tegelijkertijd plaatsgrijpen met handelingen die op het toneel zichtbaar zijn. Hij kijkt uit het raam en brengt de buitenwereld op het toneel; manipuleert met een blik over de burchtmuur de binnenblijvers.
*) teichos = muur (Grieks)

Moritz Ebinger tekende de muren van de grote zaal van boven tot onder vol. Er was een bar op het eerste balkon en dj Jair draaide elke avond.

Op het programma stonden Beckett ’n Eggs, een ontbijt om half zes ’s ochtends op het toneel. Elke dag vijf uur was een bewerking van de roman De namiddag van meneer Andesmas van Marguerite Duras te zien, gespeeld door Martijn Nieuwerf, Peter Kolpa, gastactrice Daphne de Winkel en zes super 8 projectoren! Ook werd de film Les enfants vertoond een ernstig absurdistische film van Duras zelf, over Ernesto die niet meer naar school wil omdat ze hem daar dingen leren die hij niet weet. Een andere nieuwe voorstelling die ’t Barre Land liet zien, was Anatol van Arthur Schnitzler. Zeven eenakters op een speelvloer afgebakend door prachtige tekeningen van Erik Bindervoet.

De oude favoriet Aantekeningen uit het ondergrondse (Fjodor Dostojevski) gevolgd door Hondehart (Michael Boelgakov) werd voor het eerst in de grote zaal gespeeld. Net als Nijinski.Dagboek.Fragmenten, een monoloog die Vincent van den Berg de afgelopen jaren steeds verder uitbouwde, en die Peter Kolpa lardeerde met fragmenten van choreograaf Hans van Manen.
Op vrijdag en zaterdag was Becketts Eindspel te zien, dat eerder in een duinpan in Oerol en in de kleine zaal stond.

Mauerschau werd gemaakt door ’t Barre Land: Vincent van den Berg, Margijn Bosch, Jacob Derwig, Anouk Driessen, Sanneke van Hassel, Michiel Johannes Jansen, Peter Kolpa, Martijn Nieuwerf, Ingejan Ligthart Schenk, Simone Scholts, Ellen Walraven, Czeslaw de Wijs plus Daphne de Winkel en Suzanne Stuifbergen.