Werry Crone fotografeert 't Barre Land

Een jaar lang volgde fotograaf Werry Crone 't Barre Land en maakte een documentaire van de werkwijze van dit collectief. Hij laat zien dat er geen voor- en achter de schermen bestaat, geen voor- en na de première maar dat kunst bij 't Barre Land altijd een proces is. Van de vrachtwagen op de Afsluitdijk, het ombouwen van een stal tot tijdelijk theater, het slapen in de kleedkamer, de invloed van een nieuwe cirkelzaag op het decor tot de tafel met theepot, woordenboeken en laptops.

Hier enkele foto's uit het boek.

Werry Crone is het fotografisch gezicht van dagblad Trouw. Begin jaren 90 volgde hij het Koninklijk Huis wat resulteerde in de publicatie In dienst van het Koninkrijk. In 1995 was hij fotojournalist van het jaar. Crone toont niet per se het harde nieuws maar bekijkt de actualiteit van alle kanten. Ook maakt hij langlopende series over één onderwerp.

2x2=5 is een uitgave van BAB & ITFB i.s.m. Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht, exemplaren zijn ook bij ons te bestellen.

Pieter Bots besprak het boek in de Theatermaker van  juni 2003, hele recensie bijgevoegd in PDF.

Anouk heeft haar kindje op schoot als ze toekijkt hoe de andere acteurs repeteren; Vincent zit achter het stuur van de vrachtwagen waarmee de decors worden vervoerd; Peter schildert de letters voor het uithangbord van Langs de grote weg. Uit elke foto in 2x2=5 blijkt dat 't Barre Land een acteurscollectief is zoals je dat tegenwoordig nog weinig ziet. Leven en werk lijken voor het twaalfkoppige gezelschap geheel met elkaar vervlochten. Het is één grote familie, die met z'n allen de schouders onder de voorstelling zet. Dat gedeelde leven van dat hechte theatercollectief is nu vastgelegd door Trouw-fotograaf Werry Crone.

 

 

BijlageGrootte
Barre foto's.pdf16.4 KB