VN: Bruisend samenspel

door Marijn van der Jagt, VN, 5 april 2008

Is het toevallig dat 't Barre Land zich in Utrecht heeft gehuisvest in een voormalige 'Snijzaal'? De groep is namelijk een anatomische meester is het versnijden van toneelstukken. Voor de nieuwe voorstelling lt. Gustl - mej. Else is het mes gezet in twee monologen van Arthur Schnitzler, waardoor je heel mooi allerlei spiegelingen en paralellen ziet tussen twee getroubleerde zielen die worstelen met de gedragscodes van hun tijd.

Vincent van den Berg speelt Luitenant Gustl, een konoloog uit 1900 over een officier die in het openbaar beledigd is en daar geen passend antwoord op kan vinden. Margijn bosch speelt de tekst Juffrouw Else die Schnitzler een kwart eeuw later schreef, over een jonge vrouw die haar lichaam moet verkopen om haar vader uit de geldzorgen te halen.

De acteurs zitten elk gevangen in hun eigen verhaal, maar in hun lichtvoetige samenspel spinnen ze toch dradenvan betekenis tussen demannelijke en de vrouwelijke figuur. Ze dartelen om elkaar heen, trekken speels elkaars aandacht, helpen elkaar in en uit de kleren en zoregn ervoor dat de ander niet van de houten vlonder - en daarmee uit het leven -  stapt.

Dit is 't Barre Land op haar best: bruisend van energie, filosofisch zonder zwevereig te worden, met de voeten in de (theater)geschiedenis maar de wendbare geest volop in het nu. De honderd jaar oude pathetiek van Schnitzlers hoofdpersonen wordt smakelijk uitgeserveerd. Des te groter is de schrik als de zelfmoordgedachte waar ze allebei mee spelen, bij een van de twee meer lijkt te behelzen dan theatrale kokketterie.