Recensie

Recensies De president

-‘De president’ nog huiveringwekkend goed
NRC Handelsblad, 8 november 2005 - door Kester Freriks  Lees verder »

recensie Tubelight

Op Tubelight, website over hedendaagse kunst, besprak Daniël Bertina de tentoonstelling in Galerie Jongma en onze voorstelling Wooff!!.  Lees verder »

Anatol is monument voor de wellustige man

NRC handelsblad, 14 februari 2006
- Jowi Schmitz

Ze heten Mathilde, Cora en Bianca en maken deel uit van het leven van Anatol, een man in de greep van de verleiding. Allemaal hebben ze hetzelfde gezicht, dezelfde bekoorlijkheid en Anatol bemint ze allen even hartstochtelijk. Vriend Max is erbij als nuchtere tegenstem en getuige.  Lees verder »

Jongeren persbureau Deadline bespreekt lt. Gustl - mej. Else

Arthur Schnitzler (1863-1931) was de eerste Duitser die de zogenaamde 'monoloog novelles' publiceerde. Het toneelspelerensemble 't Barre Land gebruikt twee van deze monologen in hun voorstelling Lt. Gust/Mej. Else.

Twee jonge mensen staan voor een moeilijke beslissing. Moeten ze hetdoen of niet? Tijdens de voorstelling wordt naar een antwoord gezocht.

Meer op http://www.deadline.nl/news/De+monodialogen+van+Lt+Gust+%26+Mej+Else

Intimiteiten voor bij de champagne

de Volkskrant, 4 juli 2005
- Marian Buijs

Wat is trouw? Wat is bedrog? Waar ligt de grens tussen waarheid en leugen in de liefde? Terwijl een vrouw door de haren van haar minnaar strijkt, voelt ze geen bedrog, want ze denkt niet aan haar andere geliefde. Vrouwen bedriegen mannen met het grootste gemak, ze zijn zich er niet eens van bewust. Zegt Arthur Schnitzler in Anatol. Maar mannen doen precies hetzelfde.  Lees verder »

Liefde en ontrouw met een prettig vleugje ironie

Trouw, 7 februari 2006
- Hanny Alkema

Elkaar eeuwige liefde beloven en in één adem door afspreken het de ander meteen te zeggen als dat voorbij is. Nauwelijks een toneelschrijver die zo fijntjes de vinger kon leggen op de paradox van trouw en vleselijke lust als Arthur Schnitzler (1862-1931).
Beroemd werd zijn Reigen, een seksuele cyclus waarin van elk paartje telkens één een volgende verleidt en de kring gesloten is als de laatste man zich op de eerste stort. Het decadente Wenen uit die tijd was in het hypocriete hart geraakt en toonde zich geschokt.  Lees verder »