Recensie

Het vrije denken stikt nog steeds

Vrij Nederland, 25 november 2006 - Marijn van der Jagt

De twee sterkste theatercollectieven van het land tonen zich momenteel weer onvergelijkbaar. Dood Paard is met Eco actueler dan ooit: een splinternieuwe tekst van Oscar van Woensel waarin een internationale, vergaderende projectgroep laat zien hoe een ideologisch concept als 'het groene bouwen' wordt vermalen in de machtstrijd van ambtenaren, geldschieters en reclamemakers.  Lees verder »

'Torquato Tasso' van 't Barre Land maakt mooie come-back

de Volkskrant, 1 oktober 2007 - Karin Veraart

Het heeft de naam een van de mooiste verblijven van de familie d'Este te zijn geweest: Belriguardo, een lustslot even buiten het Noord-Italiaanse Ferrara. Als prinses Leonore d'Este en haar vriendin gravin Leonore Sanvitale aan het begin van Torquato Tasso al pratend door de tuin lopen, zie je het voor je: weelde waarin het goed toeven is.  Lees verder »

Canetti bevrijd en uit de losse pols neergezet

De vrouw met haar zwart gesteven rok zit triomfantelijk aan de zijkant. De geleerde bij wie ze boeken af kwam stoffen heeft haar ten huwelijk gevraagd. “Met permissie” heeft ze toegestemd, maar niemand heeft nog enig idee wat de man met haar in huis heeft gehaald. Hij als fanatiek boekenliefhebber, zijn bibliotheek is het enige waar hij werkelijk om geeft, zei een paar minuten eerder nog dat een vrouw in huis ten allen tijden moest worden vermeden.  Lees verder »

Feuilleton met klasse

Het Nederlandse collectief ’t Barre Land houdt de hele maand huis in Vlaanderen en Nederland. Vier weken aan een stuk en op evenzoveel plateaus. Iedere avond presenteert de groep een greep uit het favoriete repertoire. Spelen op het scherp van de snee. Alsof dat nog niet spannend genoeg is stonden er de voorbije week in Antwerpen ook nog eens twee premierès op de affiche. Hoofd zonder wereld deel I & II. Deel één was voor de eerste keer in Vlaanderen te zien, deel twee zag het wereldlicht voor het eerst.  Lees verder »

Utrecht in de ban van ’t Barre Land; jong gezelschap neemt schouwburg over.

Vlak voor de zomervakantie hield ’t Barre Land vier dagen huis in de Stadsschouwburg Utrecht. Het culturele bolwerk werd van boven tot onder van zijn deftigheid ontdaan en omgetoverd tot een gigantische werkplaats. 'Kom uit je hok en neem bezit van de tempel der muzen,' leek de jonge, non-conformistische groep te willen zeggen. Unreal City noemden ze hun bezetting terwijl de werkelijkheid voor het oprapen lag.  Lees verder »

Meer over:

Het genot van de eeuwige onzekerheid

Toneelgroep 't Barre Land, naar wier producties ik altijd vol verlangen uitkijk, is al een tijdje druk in de weer met de gektes in ons hoofd. In het vorige seizoen bereidden ze twee voorstellingen voor op basis van de roman 'Het martyrium' van Elias Canetti; een derde is ons beloofd. Intussen heeft Czeslaw de Wijs, die de dramaturgische spin in het web lijkt te zijn bij deze producties, de aandacht voor een tijdje verlegd naar Dostojevski en andere Russen. Ook van dit project worden ons een aantal voorstellingen beloofd.  Lees verder »

Meer over:

Voorbeschouwing door Hans Oranje

Vincent van den Berg, van ’t Barre Land, en Jorn Heijdenrijk, van Maatschappij Discordia, zijn blij met de samenwerking waartoe de twee kleine gezelschappen hebben besloten. Nu in juni lijken de tijden te herleven van de Fin de Saison waarmee Discordia jarenlang in Haarlem het voorbije toneelseizoen uitluidde. Maar de ’tijdelijke vereniging’ die nu is aangegaan, heeft een ander oogmerk.  Lees verder »

Meer over:

Werry Crone fotografeert 't Barre Land

Een jaar lang volgde fotograaf Werry Crone 't Barre Land en maakte een documentaire van de werkwijze van dit collectief. Hij laat zien dat er geen voor- en achter de schermen bestaat, geen voor- en na de première maar dat kunst bij 't Barre Land altijd een proces is. Van de vrachtwagen op de Afsluitdijk, het ombouwen van een stal tot tijdelijk theater, het slapen in de kleedkamer, de invloed van een nieuwe cirkelzaag op het decor tot de tafel met theepot, woordenboeken en laptops.  Lees verder »