2010

Gebruiksaanwijzing

Door Fran van der Hoeven, Herman van Bostelen en Floortje Bakkeren.

Wat is hier aan de hand?

Verslaggever Henk Roozeboom deed voor Ons Utrecht een interview met Ingejan Ligthart Schenk over de voorgenomen reeks repertoire en de eerste voorstellingen van De kersentuin.  Lees verder »

ed. 10, 11, 12, 13, 14 - Unica

Haast u naar de zaal, want bij uitzondering enkel in de Domstad te bemachtigen: ed. 10 Unica I, ed. 11 Unica II, ed. 12 Unica III, ed. 13 Unica IV. Bewezen en gecertificeerde eenmalige edities, curiositeiten van buitengewoon grote historische waarde, waarvan de authenticiteit aan geen enkele twijfel onderhevig is. Een aanwinst voor uw verzameling; sensationele, originele, enkelvoudige voorbeelden in hun soort. Exceptionele avonden van de buitencategorie, voorheen uitsluitend onderdeel van de beste privécollecties. Eventueel aangevuld met minder zeldzame, maar niet minder begeerde ed. 14 bar of ed. 15 cafe.  Lees verder »

Arthur Rimbaud over Alfred de Musset

Musset met zijn kwetsende engelenluiheid is voor ons, gekwelde en van visioenen bezeten generaties, om veertien maal uit te kotsen! O die zouteloze vertelsels en spreuken! O zijn 'nuits', zijn 'Rolla', zijn 'Namouna', zijn 'La coupe'! Alles er aan is Frans, oftewel weergaloos weerzinwekkend; Frans, en niet Parijs! Alweer zo'n produkt van de walgelijke genius die zijn fonken blies in Rabelais, Voltaire, Jean lafontaine! Met commentaar van Taine! Zo fris als de lente, die geest van Musset! Zo bekoorlijk, die liefde van hem! Dat is pas een helder palet, dat is pas degelijk dichten! We zullen nog lang genieten van zijn Franse poëzie, maar wel in Frankrijk.  Lees verder »

Meer over:

Fantasio in de Snijzaal

Door Fran van der Hoeven, de Snijzaal 26 november 2010.

Meer over:

Dagboek van een criticus

Martin Schouten zag Gebruiksaanwijzing: ed. 4 op woensdag 29 september in Frascati 2 in Amsterdam en schreef over onze voorstelling in zijn Theaterdagboek voor TM van november 2010:

Opdringerigheid of het ontbreken daarvan, zou dat tegenwoordig niet het voornaamste verschil zijn tussen slecht toneel en wel te pruimen verrichtingen op de speelvloer?  Lees verder »

Zinneprikkelend beeldend theater

Lorianne van Gelder schreef voor Het Parool een recensie over Seks van 21 september 2010.  Lees verder »

Meer over:

Een deur moet open zijn of dicht

1
de baron
Ik weet niet hoe ik mezelf moet genezen van mijn onhandigheid, ik ben zo ontzettend verstrooid. Ik kan maar niet onthouden welke dag jij aan huis ontvangt en iedere keer als ik je wil zien blijkt het een dinsdag te zijn.

de markiezin
Heb je me iets te zeggen?

de baron
Nee, maar zelfs al had ik dat wel, dan zou ik het niet kunnen zeggen, want het is puur toeval dat je alleen bent en over vijf minuten wordt de kamer overspoeld door een meute intieme vrienden, die mij op de vlucht zullen jagen, dat zeg ik je bij voorbaat.

de markiezin
Wat is er toch aan de hand, je lijkt...

de baron
Wat?

de markiezin
Het is zo niet complimenteus voor mezelf dat ik het niet eens zeggen wil.  Lees verder »

de eerste nacht

fanny: Wat een ramp! De regen valt in stromen naar beneden, en geen rijtuig te krijgen!

gamiani: Ik ben er ook kapot dat jou dat moet overkomen. Ik kan je helaas niet helpen: mijn rijtuig is voor reparatie bij de wagenmaker.

fanny: Mijn moeder zal zich ongerust maken.

gamiani: Maak je daarover maar geen zorgen, lieve Fanny. Je moeder is al op de hoogte. Ik heb haar laten zeggen dat je de nacht bij mij doorbrengt. Je bent mijn gast.

fanny: Je bent te goed! Ik hoop dat het niet heel ongelegen komt.  Lees verder »

Waterverf in de regen

Loek Zonneveld schreef voor De Groene
Amsterdammer
nr.40 een kritiek over Gebruiksaanwijzing ed. 7 - de eigendommelijke ruimte IV, die hij zaterdag 2 oktober 2010 in Amsterdam in Frascati 2 zag.  Lees verder »