2010

De laatste dagen der mensheid

Negentig jaar nadat op 11 november 1918 in een treinwagon bij Compiègne Duitsland en de geallieerden de Wapenstilstand tekenden, verschijnt voor het eerst in het Nederlands de integrale vertaling van De laatste dagen der mensheid van Karl Kraus (1874-1936). ‘t Barre Land viert deze historische gebeurtenissen met een uitvoering van deze grootse Eerste Wereld-oorlog satire en geeft voorstellingen in Nederland en België. De laatste dagen der mensheid is het omvangrijkste toneelstuk dat ooit is geschreven, met de meeste rollen, de meeste dialecten en de meeste scènewisselingen. Het behandelt in vijf bedrijven de vijf oorlogs jaren en speelt zich af op de straten van Wenen en Berlijn, in de loopgraven en veldhospitalen, theaters en onderzeeers.  Lees verder »

de Veere

Lees dit, scheur het door, gooi het weg en herinner het:

maatschappij discordia en ’t Barre Land brengen  maandelijks een aantal avonden repertoire in Amsterdam, Utrecht en daar buiten. De onderneming maakt een keuze uit de eerder ingestudeerde  lijst van 33 hervonden toneelstukken:  Lees verder »

De Kersentuin

De eerste in de reeks repertoire is De Kersentuin van Anton Tsjechov. De montering is gebaseerd op het regieboek van Stanislavski. 

Stanislavski aan Tsjechov, telegram, petersburg, 2 april 1904:
succes kersentuin bij publiek heel groot, onvergelijkelijk veel groter dan moskou. na derde bedrijf veel geroep om auteur. kenners verrukt. kranten begrijpen weinig. troep zeer geestdriftig. ik triomfeer. gefeliciteerd. alexejev.

Tsjechov aan Stanislavski, Jalta, 5 november 1903:  Lees verder »

Gebruiksaanwijzing

Beste lezer,

In voorbereiding op Het leven een gebruiksaanwijzing van de Franse schrijver Georges Perec doet toneelgezelschap ’t Barre Land 100 uitgaven. Graag brengen wij u middels dit schrijven op de hoogte van onze recente werken.

Met vriendelijke groet,

’t Barre Land

Eerder verschenen de volgende edities:
ed. 0 - waaronder Wat voor brommertje met verchroomd stuur achter op de binnenplaats?

Helaas niet meer leverbaar zijn:
ed. 1, ed. 2 - Krabsalade à la Dinteville, ed. 3 - Krabsalade Dinteville of raadselachtiger Salade Dinteville
ed. 4 - de eigendommelijke ruimte I, ed. 5 - de eigendommelijke ruimte II, ed. 6. - de eigendommelijke ruimte III, ed. 7 - de eigendommelijke ruimte IV, ed. 10 Unica I, ed. 11 Unica II, ed. 12 Unica III, ed. 13 Unica IVed. 47, 49 t/m 51 - de woordenverdelger , ed. 53 nutteloze ruimte.

’t Barre Land maakt dit seizoen een verzameling van honderd uitgaven naar aanleiding van het caleidoscopische meesterwerk Het leven een gebruiksaanwijzing
van Georges Perec. Unieke edities die allemaal worden genummerd en een
ondertitel krijgen. Publicaties, lezingen, podcasts, monologen,
voorstellingen en manifestaties, aan de bar, op tournee, met iedereen,
sommigen en niemand, onregelmatig maar niet zelden.  Lees verder »

Fantasio

Alfred de Musset (1810- 1857)
een sprookje van/door/met: Anouk Driessen en Margijn Bosch

‘Kijk naar die oude uitgerookte stad; er zijn geen plekken, geen straten, geen stegen waar ik niet dertig keer heb rond gezworven; er zijn geen straatstenen waar ik niet mijn hakken aan gesleten heb, geen huizen waarvan ik niet weet van welk meisje of van welke oude vrouw het domme hoofd is dat zich eeuwig achter het raam aftekent; ik zou niet weten hoe ik een stap zet zonder over mijn stappen van gisteren te lopen; nou, mijn lieve vriend, deze stad is nog niets vergeleken met mijn brein...’

 Lees verder »

stop culturele kaalslag - teken petitie

Zoals verwacht hebben VVD, CDA en PVV afgesproken zwaar te bezuinigen op cultuur. De gezamenlijke vakbonden en beroepsorganisaties vinden dat er een desastreus regeerakkoord ligt: een bezuiniging van ruim 200 miljoen euro op de cultuurbegroting, wat vooral de podiumkunsten zal treffen. Daarnaast zullen ten gevolge van bezuinigingen op de mediabegroting de omroeporkesten verdwijnen en zal per 1 januari 2011 de btw op toegangskaartjes van 6% naar 19% gaan. Ook de Cultuurkaart voor leerlingen in het voortgezet onderwijs verdwijnt volgens het akkoord. Per 1 januari 2012 zal de WWIK (Wet Werk en Inkomen Kunstenaars) worden afgeschaft. Begin november is er een landelijk actieweekend.  Lees verder »

Meer over:

Seks

Samen met Ank Daamen, Jelte van Andel, Ingejan Ligthart Schenk, Adelheid Roosen, Roel Swanenberg, Aya Heijdenrijk, Fanne Boland, Lisa Schiphorst en Karsten Stouten maakt Merel de Groot Seks. Een grote beweging die vijftien voorstellingen lang duurt.

Iemand doet iets. Een ander kijkt. We ontmoeten, we verzamelen. We kunnen naar de dingen kijken. Gedachten krijgen vorm. We maken een plek. We zoeken beschutting. Gaan in elkaar op. Iemand valt stil en staart voor zich uit. Terwijl een volgend tafereel zich openvouwt. We bewegen door. In de herhaling vloeit de tijd weg. De koffie kan niet terug in zijn pakje. We gaan liggen en nemen afstand van al onze plannen. Tot we opstaan en weer verder bewegen. Seks als herhalen en doorbewegen tegelijkertijd. Een ritme. Een gedeelde ademhaling. De viering van ons lichaam.  Lees verder »

Meer over:

De Modernen of Eigenlijk zijn we met z'n allen Shakespeare

Theater Frascati
inviteert / presenteert
in samenwerking met De Brakke Grond
van 1 tot 12 juni 2010
de Belgisch Nederlandsche Repertoire Vereeniging De Vere
-400 jaar na Francis Bacon-
met een programma in de Rode Zaal
van 13 Rijen
uitvoerend producent van de Tijdelijke Vereniging
een gezamenlijke onderneming van
Uitgenodigde Gasten en Maatschappij Discordia en 't Barre Land
met steun van Studio Dantsjenko:
twee weken dagelijks wisselende voorstellingen
onder de titel
De Modernen
of
Eigenlijk zijn we met z'n allen Shakespeare

Rosencrantz & Guildenstern are dead

Wat een verfijnde kwelling - geboeid gehouden worden zonder ooit echt helderheid te krijgen.
(Guildenstern, 1e bedrijf)

In de coulissen van Shakespeare’s Hamlet voltrekt zich een acteursnachtmerrie. Rosencrantz en Guildenstern wachten op een aanwijzing in een drama waarvan iedereen de plot kent behalve zijzelf. Ze komen oog in oog met de grenzen van de waarschijnlijkheid; de oude toneelspeler die zijn rol kent in deze theatermachine; de onmogelijkheid om in hoofd- of bijrollen te denken als het om het werkelijke leven gaat. Kop of munt.  Lees verder »

Wooff! Wooff! Or who killed Richard Wagner?

Ik wandelde snel al zingend en blaffend,
en ik weet niet of mijn zingen als blaffen klonk,
of mijn blaffen als zingen.

Dit verbluffende verhaal van de schrijver Stefan Themerson, waarin politiemannen de karaktermoordenaar van Friedrich Nietsche zoeken, maar het afleggen tegen pratende honden, wordt gebracht door acteur Ingejan Ligthart Schenk, met levende muziek van Roald van Oosten (Caesar, Ghost Trucker) en de papieren creaturen van de Armeense beeldend kunstenaar Karen Sargsyan (winnaar Thieme Award 2007) als tegenspelers.

Wooff! Wooff!... had eerder veel succes in de Galerie Juliètte Jongma in Amsterdam. Deze performance zal onregelmatig te zien zijn in galeries, concertzalen, en theaters in binnen- en buitenland.  Lees verder »