2011

Der Theatermacher

Wegens geherformuleerde noodzakelijkheid brengt De Veere
Der Theatermacher van Thomas Bernhard  Lees verder »

de Veere

Lees dit, scheur het door, gooi het weg en herinner het:

maatschappij discordia en ’t Barre Land brengen  maandelijks een aantal avonden repertoire in Amsterdam, Utrecht en daar buiten. De onderneming maakt een keuze uit de eerder ingestudeerde  lijst van 33 hervonden toneelstukken:  Lees verder »

Kras van Judith Herzberg

Het ogenschijnlijk eenvoudige verhaal van een moeder en haar
kinderen scheert licht als een zuchtje langs menig heikel onderwerp en laat niemand onberoerd. Je moeder is per slot je moeder. The very
quintessence of Herzberg: geestig, spits, kort maar even krachtig als
een fragmentatiebom.

Ik heb de scherven even in het bad gedaan zolang!

 

De eenzame weg of de egoïsten

't Barre Land is van mening dat Schnitzler één der lichtvoetigen is, dat zijn stukken tragi-komedies zijn, en dat ze als zodanig opgevoerd dienen te worden. Er is een grote kans dat ’t Barre Land het oeuvre van Schnitzler blijft ensceneren zo lang het gezelschap bestaat – evenals het repertoire van Tsjechov, Beckett en Perec.

Na Anatol en de verstrengelde monologen lt. Gustl & mej. Else, speelt het gezelschap nu: De eenzame weg of de egoïsten. Een weerzien van oude vrienden, voorbijgangers in elkaars leven en een samenspraak van oost-indische gesprekken, onder het motto: "Veel bekennen betekent meestal een arglistiger bedrog dan alles verzwijgen." . Voor de gelegenheid wordt het ensemble aangevuld met Ellen Goemans.

In 1900 noteerde Schnitzler als mogelijk thema voor een stuk:

'Vrijgezellen. te schilderen: iemand die altijd van zich liet houden, niets teruggaf en de mensen alleen gebruikte. Nu zijn grote eenzaamheid, grenzend aan vertwijfeling. Hij wil trouwen, zelfs als hij vermoedt dat ze hem zal bedriegen. Maar hij heeft nog iemand. Zijn vriend: "Ik weet zelf eigenlijk niet waarom ik je altijd zo graag heb gezien."'

Datzelfde jaar maakte hij een aantekening om een ander thema uit te werken:

'De echte vader vindt zijn zoon, wonend bij iemand die de zoon voor zijn vader houdt. Jaloers, vertelt hij het aan de zoon. Maar de zoon houdt zo van zijn pleegvader, dat hij, uit angst dat de pleegvader achter de waarheid komt, de echte vader doodt.'

In 1903, tijdens een vakantie in Lugano, voegt hij de twee thema's samen onder de werktitel  De egoïsten. Op 13 februari 1904 vindt in Berlijn de eerste opvoering plaats van het stuk als De eenzame weg.

van/met/door : van den berg/bosch/nieuwerf/driessen/goemans/ligthartschenk/de wijs/bakkeren/diepenbrock  Lees verder »

Dertien Rijen speelt in De Veere: Irrt, Wirrt

van 24 mei tot en met 4 juni aanstaande/speelt in fras/de
veere/nederlandsch belgische repertoirevereeniging/zij presenteert het
6de jaarlijkse optreden/van het bekende variete/dertien rijen/artiesten
uit velerlei gezelschap/met als titel//irrt wirrt//met/alex
nieuwenhuis/annette kouwenhoven/anouk driessen/bert haelvoet/bo
tarenskeen/czeslaw de wijs/ingejan ligthart schenk/jair stranders/jan
joris lamers/jorn heijdenrijk/margijn bosch/martijn nieuwerf/matthias
dekoning/maureen teeuwen/miranda prein/rosa vandervost/sara
debosschere/vincent vandenberg/willem dewolf/wim vandergrijn/carole van
ditzhuyzen/janneke remmers zoals ook vele anderen/zie ook de
wwwebsites//klassieke en moderne materialen rethorica en improvisatie  Lees verder »

De Kersentuin

De eerste in de reeks repertoire is De Kersentuin van Anton Tsjechov. De montering is gebaseerd op het regieboek van Stanislavski. 

Stanislavski aan Tsjechov, telegram, petersburg, 2 april 1904:
succes kersentuin bij publiek heel groot, onvergelijkelijk veel groter dan moskou. na derde bedrijf veel geroep om auteur. kenners verrukt. kranten begrijpen weinig. troep zeer geestdriftig. ik triomfeer. gefeliciteerd. alexejev.

Tsjechov aan Stanislavski, Jalta, 5 november 1903:  Lees verder »

Langs de grote weg

Eénakter van Tsjechov, ooit door 't Barre Land gemaakt voor het Holland festival, toen een film van David Lammers, daarna naar Adelaide en nu in 2011 weer het repertoire met de Veere en op 29 en 30 maart in Frascati te Amsterdam.

O O O O that Shakespeherian Rag

It’s so elegant / so intelligent / What shall I do now? / What shall I do?

Met onbedoeld hardnekkige regelmaat kondigt ’t Barre Land een voorstelling aan waarvan de titel een dichtregel is uit The Waste Land van T.S. Eliot. Verzamelingen, potpouries, assemblages, autonome artefacten genoemd; Unreal City (2005), April is the cruellest month (2007), I think we are in Rats’ Alley (2009).
O O O O
Deze keer wordt een Shakespeherian Rag gevormd uit toneelteksten die nieuw worden vertaald of al een tijdje halfvertaald liggen te wachten om volgend toneelseizoen te kunnen worden opgevoerd.
O O O O
King Lear (vertaling Bindervoet & Henkes), Le Puff of leugen en waarheid van Scribe (door Eikelboom), De eenzame weg van Schitzler / Umsonst van Nestroy / Les Parapluies de Cherbourg / Trommeln in der Nacht van Brecht (vertaald door ’t BL)
O O O O
Een rag is een doek een flard een vod, iets dat bijna uit elkaar valt, aan elkaar genaaid is, een vlag gordijn krant of blaadje, een lapje, een grap, rafelig, herrie keet mopperen kankeren en Shakespeherian wordt zo geschreven omwille van de syncopische melodie die klinkt uit het café.
O O O O
Achter ongeveer twee meter hoge kartonnen schermen die kamermuren voorstellen, is een grote stad geschilderd op een kinderlijke manier. Vertalingen, vertolkingen, versprekingen. Regelmatig tijdelijke onderbrekingen van de handeling.
O O O O
Driessen, van den Berg, Bosch, Ligthart Schenk, Nieuwerf en de Wijs met Bakkeren en Diepenbrock en de Winkel.
VOORT. ZEG VOORT. LAAT VOORTGEZEGD ZIJN. HOE DAN OOK VOORT.  Lees verder »

Gebruiksaanwijzing

Beste lezer,

In voorbereiding op Het leven een gebruiksaanwijzing van de Franse schrijver Georges Perec doet toneelgezelschap ’t Barre Land 100 uitgaven. Graag brengen wij u middels dit schrijven op de hoogte van onze recente werken.

Met vriendelijke groet,

’t Barre Land

Eerder verschenen de volgende edities:
ed. 0 - waaronder Wat voor brommertje met verchroomd stuur achter op de binnenplaats?

Helaas niet meer leverbaar zijn:
ed. 1, ed. 2 - Krabsalade à la Dinteville, ed. 3 - Krabsalade Dinteville of raadselachtiger Salade Dinteville
ed. 4 - de eigendommelijke ruimte I, ed. 5 - de eigendommelijke ruimte II, ed. 6. - de eigendommelijke ruimte III, ed. 7 - de eigendommelijke ruimte IV, ed. 10 Unica I, ed. 11 Unica II, ed. 12 Unica III, ed. 13 Unica IVed. 47, 49 t/m 51 - de woordenverdelger , ed. 53 nutteloze ruimte.

’t Barre Land maakt dit seizoen een verzameling van honderd uitgaven naar aanleiding van het caleidoscopische meesterwerk Het leven een gebruiksaanwijzing
van Georges Perec. Unieke edities die allemaal worden genummerd en een
ondertitel krijgen. Publicaties, lezingen, podcasts, monologen,
voorstellingen en manifestaties, aan de bar, op tournee, met iedereen,
sommigen en niemand, onregelmatig maar niet zelden.  Lees verder »

Pocoloco

Je gaat

de straat op.

Je neemt
een mes mee
in je hand.

Je laat
iedereen zien
wie je bent.

Jan Arends werkte onder andere als schoenmaker, fabrieksarbeider, copywriter en ijscoman. Ook trok hij regelmatig in bij welgestelde dames, om als huisknecht voor hen te werken en zich door hen te laten vernederen. Zodra hij medelijden bespeurde, nam hij ontslag.  Lees verder »

Meer over: