Koning Lear

Koning Lear

(en de narren) van Shakespeare (zijn kwaad)

Goden! Wie kan zeggen: ‘Dit is het ergste.
Erger dan dit kan niet.’
En het kan nog erger: het is nog niet op het ergst
Zolang men zeggen kan: ‘Het ergst is dit.’
(Edgar, Koning Lear, IV.1)

Het hele ensemble in een vorstelijke tragedie over een oude man die zijn bezit verdeelt onder drie dochters en daarmee een burgeroolog creëert op zijn erf en in zijn hoofd. Geen god, geen ideologie, geen moraal, maar biomechanica en filosofische wreedheid.  Lees verder »

Tekstuitgaven

In maart 2012 verscheen Koning Lear (ISBN: 978-90-6169-539-4) vertaald door Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes. Shakespeare's tragedie wordt door de Harmonie uitgegeven in de serie Klassiek Geïllustreerd, met prenten van Aart Clerkx. De uitgave zal te verkrijgen zijn in de betere boekhandel net als de in de zelfde fraaie serie uitgegeven vertalingen van Hamlet van William Schakespeare (ISBN: 978-90-6169-612-4) en De laatste dagen der mensheid van Karl Kraus (ISBN:978-90-6169-888-3).  Lees verder »

Koning Lear


Door Fran van der Hoeven, Theater Kikker 7 maart 2012.

Meer over:

Jeroen Wand

Voor de voorstelling Koning Lear en de narren van Shakespeare zijn kwaad maakte Jeroen Wand drie krukken en twee stoelen van papier. En ook de hangende papieren achterwand. Meer Jeroen Wand :

www.jeroenwand.nl

 

 

Magistrale versie van een klassiek meesterwerk

Loek Zonneveld schreef voor De Groene Amsterdammer van 14 maart 2012 een uitgebreide recensie over de voorstelling.
'Een fonkelnieuwe vertaling, zes toneelspelers, een kaal plankier,
veel water, weinig oorlog en tweeënhalf uur toneel waar je hart van
openspringt, dat is Koning Lear door de toneelspelers van ’t Barre Land.' Zotten hebben in dit land geen leven:  Lees verder »

Fonkelende vertaling 'Lear'

Herien Wensink schreef voor het NRC van dinsdag 20 maart een kritiek over de voorstelling van donderdag 8 maart in Theater Kikker.  Lees verder »

't Barre Land brengt een toegankelijke Koning Lear geschikt voor elk publiek

Gwendolyn Bolderink schreef voor Cultuurbewust.nl een recensie van de voorstelling van dinsdag 13 maart 2012.  Lees verder »

Slapstick en Shakespeariaanse platvloersheid

Vincent Kouters schreef voor De Volkskrant van dinsdag 13 maart 2012 een kritiek over de voorstelling van zaterdag 10 maart.  Lees verder »