2000

Der Theatermacher

Wegens geherformuleerde noodzakelijkheid brengt De Veere
Der Theatermacher van Thomas Bernhard  Lees verder »

Platonov

Fotografie Fran van der Hoeven.

Entertainment

door Fran van der Hoeven in Club de Ville.

inleiding Platonov

De eerste Tsjechov door 't Barre Land, met Veerle van Overloop en Fleur Renes.

Entertainment

't Barre Land en Orkater vier weken in Club de Ville in de zomer van 2000. Een samenwerking met Gillis Biesheuvel (tekst) en Maarten Ornstein (muziek). Muzikanten: Joost Buijs, Tony Overwater, Joshua Samson, Bart Suèr en Maarten Ornstein.

Feest waarop niets te vieren valt

de Volkskrant, 11 september 2000 - door Hein Janssen  Lees verder »

Op de vlucht voor angst en vertwijfeling

Het Parool, 11 september 2000 - door Maartje den Breejen  Lees verder »

cd entertainment

NRC Handelsblad, 25 september 2000 - door Frans van Leeuwen

De meeste film- en theatermuziek doen niet veel zonder de bijpassende beelden en teksten. Een beroemde uitzondering is de muziek die Miles Davis improviseerde bij Louis Malle’s thriller Ascenseur pour l’échafaud. Ook in Entertainment, een theaterproductie van ’t Barre Land/ Orkater/ Club de Ville schijnt duchtig te worden geïmproviseerd, zowel door de acteurs als de vijf musici. De net verschenen gelijknamige cd met muziek geschreven door rietblazer Maarten Ornstein geeft derhalve slechts een globaal beeld van wat nog t/m 30 september te horen is in de Westergasfabriek in Amsterdan.  Lees verder »

de Morgen: Inzicht kan Tsjechov's sukkels niet redden

Het Utrechtse theatercollectief ’t Barre Land houdt van debuutwerken van befaamde auteurs. Anton Tsjechovs breedvoerige ‘Platonov’ is hier een typisch voorbeeld van. ’t Barre Land kneedt het stuk tot een zeer hechte voorstelling, maar heeft het juiste evenwicht tussen komedie en tragedie nog niet gevonden.
Met ‘Langs de grote weg’ proefde ’t Barre Land in 1998 voor het eerst van Tsjechov (1860-1904). ‘Platonov’ is een nog vroeger stuk. Tsjechov schreef het op z’n 21ste, maar liet het weer in een lade verdwijnen na een afwijzende reactie. Pas twintig jaar na zijn dood dook het weer op: een ware ontdekking, want afgezien van de breedvoerigheid, kan het stuk weinig verweten worden. De vitaliteit van ‘Platonov’ ontbreekt zelfs in Tsjechovs latere werk.  Lees verder »

UN: Lachen om leed te maskeren, Jacob Derwig prikkelend als Platonov

Platonov, de titelfiguur uit Tsjechovs eerste grote toneelwerk, kan niet tegen onwaarachtigheid. Temeer uit onvrede met zichzelf rebelleert hij met name tegen iedereen ten huize van de jonge weduwe Anna Petrovna. Na zijn universitaire studie heeft hij het niet verder gebracht dan dorpsonderwijzer. Als intellectueel is hij getrouwd met een goedhartige, maar eenvoudige van geest. “Zij is dom en ik ben een zak,” typeert hij dit huwelijk.
Door zijn soms beledigende en schofferende aansporingen om meer van het leven te maken oefent hij juist een magnetische aantrekkingskracht uit op de vele gasten in het landhuis van Petrovna. Vooral de vrouwen raken geheel in zijn ban.  Lees verder »