2004

Hoofd zonder wereld- naar Elias Canetti

Na zeven jaar voltooide ’t Barre Land in 2003 de driedelige literaire klucht Hoofd zonder wereld naar de roman 'Het martyrium' van Elias Canetti (1935).
Deel één vormt het relaas van de strijd tussen professor Kien, boekengek en beroemd Sinoloog, en zijn indrukwekkende huishoudster. Een gevecht op de vierkante millimeter over Het Huis, Het Kapitaal en De Ideeën daaromtrent.
In deel twee is professor Kien uit zijn huis gegooid en staat hij opeens in het volle leven. Tijdens zijn odyssee door de stad wordt hij bijgestaan door de malafide dwerg Fischerle. Deze bultenaar wil naar Amerika om zijn schaakkunst te beproeven. Bij gebrek aan stipendium maakt hij Kien op omslachtige en vermakelijke wijze al zijn geld afhandig.  Lees verder »

Woyzeck

[een dwangvoorstelling]

Toen Georg Büchner, student geneeskunde en schrijver, in 1834 op vierentwintig jarige leeftijd stierf liet hij het onvoltooide toneelstuk Woyzeck achter. In 31 losse scènes zonder volgorde toont hij hoe soldaat Woyzeck van slachtoffer tot daderwordt, al dan niet gedwongen door de (sociale) omstandigheden. Woyzeck is een complexe en scherpzinnige analyse van een moordzaak die veeleer via echo’s en associaties dan via een logische spanningsopbouw wordt verteld. Dat wil ’tBarre Land benadrukken door de voorstelling als een hallucinatie, een droom te spelen, waarin verhitte scènes van dronkemannen en marktschreeuwers even werkelijk zijn als de nuchtere realiteit van kapitein en dokter.  Lees verder »

Educatie-artikel: Over Eindspel

In 2004 maakte ’t Barre Land Eindspel van Samuel Beckett. Deze voorstelling ging op tournee langs theaters en speelde op het Oerol Festival in Terschelling, buiten in een duinpan. Hieronder vind je meer over het leven van Beckett en zijn ontwikkelingen als schrijver. Becketts persoonlijkheid en zijn houding ten opzichte van het schrijven inspireerde ’t Barre Land bij het bestuderen van zijn werk en het maken van Eindspel.

Van Ierland naar Frankrijk  Lees verder »

Meer over:

Woyzeck


Foto's door Fran van der Hoeven.

Eindspel

Fran van der Hoeven in De Snijzaal.

Oerol

Oerol, Mal vu mal dit, Eindspel: fotografie David Adams.

Heart of darkness

Foto's van Fran van der Hoeven.

Langs de grote weg

De voorstelling Langs de grote weg van Tjechov heeft op veel bijzondere plekken gespeeld. Op Oerol, op een festival in Australië en in de mooie Coop Himmelb(l)au-zaal van het Groninger Museum. Op die laatste plek zijn deze opnames gemaakt.
klik hier voor video

Elias Canetti superieur bewerkt en gespeeld

Trouw, 12 november 2004 door Hanny Alkema

Een vlijmscherpe bewerking van een meesterlijke roman noemt toneelgezelschap ’t Barre Land zijn drieluik Hoofd zonder wereld naar Het Martyrium (Die Blendung, 1935) van Elias Canetti (1905-1994), en daar is nou ’s geen woord van overdreven.
Pal voor de neus van het publiek een kleine verhoging, waarop twee versleten leren kuipjes tegen een achterwandje van schroothout. Daar speelt zich de hele, een kleine vier uur (inclusief pauzes) durende voorstelling af. Nu en dan komen wat nevenfiguren opdraven, verder is er ogenschijnlijk weinig beweging. Het is spel op de vierkante millimeter in zo’n razend tempo en met zo’n scherp op elkaar reagerende timing, dat het je de adem beneemt.  Lees verder »

't Barre Land geeft Eindspel een lichte toon

NRC Handelsblad, 23 maart 2004 - door Kester Freriks

Samuel Beckett kan ook een vrolijke toneelschrijver zijn.  Lees verder »