Anatol

Educatie-artikel: Over Anatol

In de zomer van 2005 maakte ´t Barre Land zes eenakters van Anatol, het eerste toneelstuk van Arthur Schnitzler dat uit zeven eenakters bestaat. Winter 2006 voltooiden we de laatste eenakter en staat Anatol op ons repertoire. Schnitzler leefde in Wenen in de tweede helft van de negentiende eeuw. Op deze pagina vind je meer over deze tegenstrijdige eeuw en over zijn werk. Ook komen een aantal ideeën langs die ´t Barre Land hebben gevoed bij het maken van de voorstelling.

Arthur Schnitlzer: bourgeois en bohémien  Lees verder »

Meer over:

Tekstuitgaven

In maart 2012 verscheen Koning Lear (ISBN: 978-90-6169-539-4) vertaald door Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes. Shakespeare's tragedie wordt door de Harmonie uitgegeven in de serie Klassiek Geïllustreerd, met prenten van Aart Clerkx. De uitgave zal te verkrijgen zijn in de betere boekhandel net als de in de zelfde fraaie serie uitgegeven vertalingen van Hamlet van William Schakespeare (ISBN: 978-90-6169-612-4) en De laatste dagen der mensheid van Karl Kraus (ISBN:978-90-6169-888-3).  Lees verder »

Anatol

Foto's door David Adams genomen tijdens Mauerschau in de Stadsschouwburg Utrecht en door Fran van der Hoeven in het Grand Theatre. En als eerste opnames door Fran van der Hoeven genomen tijdens Dertien Rijen in Frascati.

Script Anatol

Ook in ringband te koop, hier in bijlage het script van Anatol, vertaling 't Barreland, maar ook aan te schaffen bij De Nieuwe Toneelbibliotheek, mooi opgemaakt en compleet gereviseerd, nummer 15. Te koop via www.denieuwetoneelbibliotheek.nl en in De Snijzaal.

Anatol

Zeven eenakters met de lichtvoetigheid van een Weense wals. Achter een façade van champagne en slagroom borrelt een leven op waarin de balans tussen schijn en werkelijkheid zoek is. Arts en schrijver Arthur Schnitzler stelde ten tijde van de opkomst van Freud een diagnose van de psychologie van intimiteit.

De eenakters 'Vraag aan het noodlot', 'Kerstinkopen', 'Episode', 'Gedenkstenen', 'Afscheidssouper', 'Doodsstrijd', 'De huwelijksochtend van Anatol' worden opgevoerd door Ingejan Ligthart Schenk, Vincent van den Berg, Margijn Bosch (als süsse Mädel).

Over Mauerschau

‘Je kan immers alles begrijpen en alles inzien, alle onmogelijkheden en stenen muren, en je toch met geen enkele muur willen verzoenen, omdat het je tegen de borst stuit om het domweg te moeten aanvaarden. En als je dan logisch nadenkt kom je er onvermijdelijk achter dat het op een of andere manier je eigen schuld is. Die muur staat daar voornamelijk omdat jij hem zo ziet.’ (Aantekeningen uit het ondergrondse, Dostojevski).  Lees verder »

anatol (trailer) schnitzler

Anatol, zeven éénakters, even lichtvoetig als een Weense wals. van/met: Vincent van den Berg, Margijn Bosch, Ingejan Ligthart Schenk (spel en vertaling), Erik Bindervoet (tekeningen), Michiel Johannes Jansen (decor)
klik hier voor trailer

De mannelijke onrust blijft

‘Anatol’ van Arthur Schnitzler is geen gemakkelijk stuk. Het wordt zelden gespeeld, enkele jaren geleden moest de toch voor geen kleintje vervaarde groep De Roovers het stuk na een hobbelige repetitieperiode afvoeren omdat de acteurs er geen vat op kregen. Nu brengt ’t Barre Land een versie die ook niet vlekkeloos loopt maar die toch laat zien dat Anatol tot een lekker speelbaar stuk kan worden gemaakt.  Lees verder »

Meer over:

Een impressionistische klucht

In het totaal heb ik vier producties van ’t Barre Land gezien. Deze vier producties verschilden wat aanpak betreft wezenlijk van elkaar. Het is alsof het gezelschap iedere keer weer met een nieuwe speelstijl op de proppen komt. De voorkeur van het gezelschap lijkt dan ook uit te gaan naar moeilijk op te voeren toneelstukken die een individuele aanpak vereisen. De maatstaf die ’t Barre Land bij de opvoeringen aanhoudt lijkt daarbij bepaald te worden door het succes van hun vorige producties. In de loop der jaren heeft het gezelschap zo een repertoire opgebouwd dat grotendeels bestaat uit curieuze toneelklassiekers. Ook ‘Anatol’, een impressionistisch toneelstuk van Arthur Schnitzler uit 1893, is weer zo’n merkwaardige klassieker die vraagt om een aparte aanpak.  Lees verder »

Meer over: