Büchner

Fantasio

Alfred de Musset (1810- 1857)
een sprookje van/door/met: Anouk Driessen en Margijn Bosch

‘Kijk naar die oude uitgerookte stad; er zijn geen plekken, geen straten, geen stegen waar ik niet dertig keer heb rond gezworven; er zijn geen straatstenen waar ik niet mijn hakken aan gesleten heb, geen huizen waarvan ik niet weet van welk meisje of van welke oude vrouw het domme hoofd is dat zich eeuwig achter het raam aftekent; ik zou niet weten hoe ik een stap zet zonder over mijn stappen van gisteren te lopen; nou, mijn lieve vriend, deze stad is nog niets vergeleken met mijn brein...’

 Lees verder »

Woyzeck

[een dwangvoorstelling]

Toen Georg Büchner, student geneeskunde en schrijver, in 1834 op vierentwintig jarige leeftijd stierf liet hij het onvoltooide toneelstuk Woyzeck achter. In 31 losse scènes zonder volgorde toont hij hoe soldaat Woyzeck van slachtoffer tot daderwordt, al dan niet gedwongen door de (sociale) omstandigheden. Woyzeck is een complexe en scherpzinnige analyse van een moordzaak die veeleer via echo’s en associaties dan via een logische spanningsopbouw wordt verteld. Dat wil ’tBarre Land benadrukken door de voorstelling als een hallucinatie, een droom te spelen, waarin verhitte scènes van dronkemannen en marktschreeuwers even werkelijk zijn als de nuchtere realiteit van kapitein en dokter.  Lees verder »

Educatie-artikel: Over Woyzeck

Hoe speel je een toneelstuk dat geen toneelstuk is?
Na een aantal weken vertalen en werken aan Woyzeck van Georg Büchner beseften we dat het toneelstuk Woyzeck uit 1837 niets anders is dan een verzameling scèneschetsen en kladblaadjes, zonder paginanummering, van een schrijver die stierf, ver voordat het stuk klaar was.  Lees verder »

Meer over:

Danton's Dood

Fotografie Fran van der Hoeven.

Woyzeck


Foto's door Fran van der Hoeven.

Script Woyzeck

Hier in bijlage, de vertaling van Büchners Woyzeck. Voor de voorstelling werd deze tekst versneden met teksten van een Japanse hofdame uit de tiende eeuw, Sei Shonagon , en van een hedendaagse Franse schrijver, Georges Perec. Tevens aan te schaffen bij De Nieuwe Toneelbibliotheek, mooi opgemaakt en compleet gereviseerd, nummer 16. te koop via www.denieuwetoneelbibliotheek.nl en in De Snijzaal.

't Barre Land en Maatschappij Discordia spelen Büchners Woyzeck

De Groene Amsterdammer, 6 maart 2004 - door Loek Zonneveld  Lees verder »

'Woyzeck' als een verzameling snippers

Trouw, 16 februari 2004 - door Hans Oranje

Hoewel Georg Büchner enkele weken voor zijn dood op 23-jarige leeftijd schrijft dat hij enkele toneelstukken heeft voltooid, resten ons van zijn stuk over soldaat-kapper Franz Woyzeck die zijn geliefde Marie met messteken om het leven bracht, slechts losse fragmenten, scènes waarvan de juiste volgorde niet vaststaat.

Dat verbrokkelde karakter van de tekst benadrukt 't Barre Land door hun Woyzeck, gedoopt als 'dwangvoorstelling', te laten voorafgaan door losse fragmenten uit het verhaal De plaatsen van een ontsnapping van Georges Perec (ook maar 46 jaar oud in 1982 overleden) en door notities uit het 'hoofdkussendagboek' van de Japanse hofdame Sei Shonagon die omstreeks het jaar 1OOO heeft geleefd.  Lees verder »

Danton's Dood

Regie: Catharina Haverkamp, Sterrenbos Studio's Utrecht