Shakespeare

As you like it

Wie door een nar vakkundig wordt gepakt
Is zelf een grote nar -hoe zeer 't ook doet-
Als hij die klap niet achteloos opvangt.
Zo niet, dan staat de wijze als een dwaas te kijk,
Terwijl de nar een ander op het oog had.
Hul me in spikkels. Gun me alle vrijheid
Te zeggen wat ik denk, en grondig zal ik
De zieke sappen uit de rotte wereld jagen,
Als ze mijn pillen maar geduldig slikt.
(jacques - as you like it)

Shakespeare & Co deel 1

Loek Zonneveld schreef voor De Groene Amsterdammer  nr.17 een kritiek over Rosencrantz & Guildenstern are dead, die hij zag op 22 april 2010 in Den Haag bij Theater a/h Spui.  Lees verder »

Georg Christoph Lichtenberg

De volgende citaten zijn ontleend aan Georg Christoph Lichtenbergs Gekleurde schaduwen

1.
Gisteren heb ik in Drurylane de voorstelling van Shakespeares As you like it bijgewoond, ik werd erheen gebracht door de favoriete page van de koning en van tevoren (dat wilde ik eigenlijk vertellen) voorgesteld aan de heer Garrick. Ik heb deze zonderlinge man nu dus niet alleen in zijn grootste rollen gezien, maar hem ook gesproken. Hij inviteerde me op de thee na de tweede akte in zijn kamer in het theater, maar door een misverstand van mijn begeleider werd dat niks, wat me zeer speet.

2.  Lees verder »

Henry IV

door Fran van der Hoeven.

Hamlet? Alweer?

Karin Veraert schreef op 11 januari 2001 voor De Volkskrant een reportage over waarom theatermakers Hamlet blijven maken. In gesprek met Czeslaw de Wijs, Erik Bindervoet en RobertJan Henkes, Ingejan Ligthart Schenk en anderen.  Lees verder »

Meer over:

Lekker fris

Peter Swanborn besprak voor De Volkskrant de Dietsche Warande & Belfort gewijdt aanvertaling van Bindervoet & Henkes en het debat over de aantrekkingsktracht van Hamlet.  Lees verder »

Bar en groots

Loek Zonneveld besprak voor De Groene Amsterdammer Henry IV.

Toneelspelersformatie 't Barre Land speelt nu in twee uur beide delen van Hendrik de Vierde. Enkele jaren terug presenteerde ze als afstudeerklas van de Arnhemse Toneelschool alle zeven koningsdrama's van Shakespeare in anderhalf uur (Zeven koningen), een hilarische voorstelling. Als ik me goed herinner waren daar toen de Vlaamse theatermakers Waas Gramser en Kris van Trier bij betrokken. Die tekenen nu opnieuw voor de bewerking en de regie van Hendrik de Vierde. Het speelvlak bestaat uit...

Hele tekst in Pdf in bijlage.

NRC: Spannend woordspel in Hamlet voor gevorderden

Zeven Hamlets, zeven Ophelia’s, iedereen speelt alle rollen. Of beter gezegd, er zijn geen rollen, iedereen speelt Shakespeare. Dat is de essentie van de Hamlet die ’t Barre Land maakt in samenwerking met het Brusselse Kaaitheater. Voor deze ene keer liet het collectief zich regisseren, door zielsverwant Jan Ritsema. Ritsema wil dat alle aandacht naar de tekst van William Shakespeare gaat, gezuiverd van interpretaties, actualisering, psychologie, geacteer. Hij behandelt Hamlet niet zozeer als een toneelstuk, maar als een ‘essay over zijn en schijn’. Hij wil de gedachtegang van Shakespeare laten zien, als een ‘denken in
het openbaar’. Hiervoor liet hij door het Amsterdamse schrijversduo
Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes een nieuwe, even vlotte als  Lees verder »