lt. Gustl - mej. Else

Script lt. Gustl - mej. Else

Het script van lt. Gustl - mej. Else, een toneelbewerking van twee novelles van Schnitzler. De orginele teksten in het Duits staan op de website van het onvolprezen Gutenberg-project. Hier staat Fräulein Else en hier staat Leutnant Gustl.

Lieve Jacob,

Ik ben erg blij dat de Komedie van de Verleiding u nog altijd schijnt te interesseren en dat Mej. Else u zo bijzonder goed is bevallen. Ik deel echter helemaal niet uw mening over de ‘afgesloten, afgedane, ter dood veroordeelde wereld’, zoals u die blijkbaar zowel in de Komedie van de Verleiding als in de kring rond Mej. Else herkent.  Lees verder »

Castratie-complex

“Het castratiecomplex is de diepste, onbewuste wortel, want al in de kinderkamer hoort een jongetje dat bij een jood iets van zijn penis wordt afgesneden – een stuk van zijn penis, denkt hij – en dat geeft hem het recht de joden te verachten. Het is ook de sterkste, onbewuste wortel van het gevoel van superioriteit ten opzichte van vrouwen. Weininger, de zeer begaafde en sexueel gestoorde jonge filosoof, die na publicatie van zijn merkwaardige Geschlecht und Charakter (1903) zelfmoord pleegde, heeft in een hoofdstuk, dat sterk de aandacht heeft getrokken, even vijandig over joden geschreven als over vrouwen en hen met dezelfde smadelijke opmerkingen overladen.  Lees verder »

lt. Gustl & mej. Else trailer

Korte trailer (1:12) voor lt. Gustl & mej. Else gemaakt voor de voorjaarstournee 2007/2008. Inmiddels zijn er nieuwe speeldata!
klik hier voor trailer

Mizzi Veith

Naar aanleiding van het proces rond de zelfmoord van Mizzi Veith, die door haar vader aangezet is tot prostitutie; openbare prostitutie tegenover verborgen vorm van geldhuwelijken.  Lees verder »

Broch over het uniform

Vroeger was het alleen de kerk die als rechter over de mensen troonde, en iedereen wist dat hij een zondaar was. Nu moest de zondaar over de zondaar oordelen om te voorkomen dat alle waarden aan de anarchie ten offer vallen, en in plaats van met hem mee te huilen moet de broeder tegen zijn broeder zeggen: ‘Je hebt onrechtvaardig gehandeld.’  Lees verder »

Jongeren persbureau Deadline bespreekt lt. Gustl - mej. Else

Arthur Schnitzler (1863-1931) was de eerste Duitser die de zogenaamde 'monoloog novelles' publiceerde. Het toneelspelerensemble 't Barre Land gebruikt twee van deze monologen in hun voorstelling Lt. Gust/Mej. Else.

Twee jonge mensen staan voor een moeilijke beslissing. Moeten ze hetdoen of niet? Tijdens de voorstelling wordt naar een antwoord gezocht.

Meer op http://www.deadline.nl/news/De+monodialogen+van+Lt+Gust+%26+Mej+Else