De president

Educatie-artikel: Over De president van Thomas Bernhard

Wenen kent een rijke toneeltraditie op het gebied van de satire, van werken waarin met een scherpe pen het onvermogen van de mens aan de kaak gesteld wordt. Een lijn van ongeveer 150 jaar loopt van Johann Nestroy, via Karl Kraus en Elias Canetti naar Thomas Bernhard (1931-1989). Van Bernhard speelt ’t Barre Land nu De president (1975). Het is de eerste keer dat we zijn werk spelen, we denken en spreken er al veel langer over. Al een tijd putten we uit het werk van de grote Oostenrijkse toneelschrijvers.  Lees verder »

Meer over:

Tekstuitgaven

In maart 2012 verscheen Koning Lear (ISBN: 978-90-6169-539-4) vertaald door Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes. Shakespeare's tragedie wordt door de Harmonie uitgegeven in de serie Klassiek Geïllustreerd, met prenten van Aart Clerkx. De uitgave zal te verkrijgen zijn in de betere boekhandel net als de in de zelfde fraaie serie uitgegeven vertalingen van Hamlet van William Schakespeare (ISBN: 978-90-6169-612-4) en De laatste dagen der mensheid van Karl Kraus (ISBN:978-90-6169-888-3).  Lees verder »

De president

In 2007 nam Fran van der Hoeven nam foto's in het Grand Theatre. David Adams maakte de kleuren opnames. In 2011 nam Fran van der Hoeven nieuwe foto's van De President door De Veere, nu met Carole van Ditshuijzen als mevrouw Frölich in de rode jurk.

De president van Thomas Bernhard

In 1975, tijdens het eerste proces tegen de anarchistische terreurgroep Rote Armee Fraktion in Stuttgart, wordt een paar straten verder De President voor het eerst gespeeld, vier dagen na de première in Wenen. De Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard schreef een Schimpftirade over de perversie van de macht; met Voltaire, een dode hond, een slager, een moppenvertellende masseur en een anarchistische zoon als de grote afwezigen.
Als er na de Tweede Wereldoorlog in Europa één schrijver is geweest die schelden als een serieuze aangelegenheid, als een vorm van kunst beschouwde dan was het Bernhard. Zijn toneelstukken en boeken zijn een groots gevecht tegen zelfgenoegzaamheid, provincialisme en middelmatigheid.  Lees verder »

Snijzaal

In het voorjaar van 2007 openden we de deuren van De Snijzaal. Vanaf maart tot juni was het monumentale pand op het Utrechtse Veeartsenij-terrein atelier, podium en open huis. Om de twee weken werd er twee weken in twee zalen ontvangen, gepresenteerd en geschonken. Data, plaats en aanvang zijn vooraf bekend. Bar en verzorging van hoog niveau, programma wisselend.

Nieuwe stukken werden gemaakt, afgewisseld met repertoire van Comp. Marius, Dood Paard, Maatschappij Discordia, individuele gasten en ‘t Barre Land. Snijzaal had korte termijn programmering.  Lees verder »

Interview Thomas Bernhard

interview (1986) Werner Wögerbauer met Thomas Bernhard, hele interview in bijlage.

[…]

werner
Jij presenteert jezelf altijd een soort kluizenaar in de bergen, de man van de boerderij …

thomas
Wat kun je anders doen. Je krijgt een naam, je wordt Thomas Bernhard
genoemd, en dat blijft zo de rest van je leven. En als je ooit op een
bepaald moment het bos ingaat, en iemand neemt een foto van je, dan zul
de volgende 80 jaar altijd in het bos blijven wandelen.

werner
Je kunt daar niets niets tegen doen.

thomas
… en plotseling zit je in een stedelijke omgeving, zoals dit Weense koffiehuis.  Lees verder »

Script De president

PRESIDENTE:
kijkt in de lege hondenmand
Mijn kleine toneelcriticus jij
mijn arme kleine
Altijd heb je toegekeken
als ik
voor de spiegel
mijn rol instudeerde  Lees verder »

Recensies De president

-‘De president’ nog huiveringwekkend goed
NRC Handelsblad, 8 november 2005 - door Kester Freriks  Lees verder »