2x2=5

Werry Crone fotografeert 't Barre Land

Een jaar lang volgde fotograaf Werry Crone 't Barre Land en maakte een documentaire van de werkwijze van dit collectief. Hij laat zien dat er geen voor- en achter de schermen bestaat, geen voor- en na de première maar dat kunst bij 't Barre Land altijd een proces is. Van de vrachtwagen op de Afsluitdijk, het ombouwen van een stal tot tijdelijk theater, het slapen in de kleedkamer, de invloed van een nieuwe cirkelzaag op het decor tot de tafel met theepot, woordenboeken en laptops.  Lees verder »

De Ziel van de Terrorist

11 september 2002 - lezing door Antoine Verbij
bij de opvoering van 'De zachtmoedige'

Dostojevski is zijn leven lang met terrorisme in de weer geweest. Eerst was hij zelf een terrorist, later schiep hij terroristen in zijn verhalen en romans. In de roerige jaren rond 1848, toen overal in Europa opstanden uitbraken, behoorde Dostojevski tot een kring van revolutionaire samenzweerders in Sint-Petersburg. De kring werd opgepakt, Vijftien van hen, onder wie Dostojevski, werden ter dood veroordeeld. Op het moment dat het vonnis zou worden voltrokken, werd bekendgemaakt dat de tsaar gratie had verleend. De vijftien hadden urenlang in de snerpende kou hun dood staan afwachten. Ze kwamen weg met verbanning.  Lees verder »

Niet voelen, denken!

De Groene Amsterdammer, februari 2002 - Loek Zonneveld  Lees verder »

Fascinatie voor geestelijke manipulatie

De Volkskrant, 20 april 2002 - Karin Veraart

Sterfscènes zijn niet meer dan een lichte struikelbeweging of een kort plofje. De ambtenaar Marmeladov, die wordt overreden, de querulant Sjvidrigailov die er een einde aan maakt – het gebeurt haast terloops, zonder dramatiek; net als ook de liefde met weinig emotioneel vertoon gepaard gaat. Het draait om andere passies in Misdaad en straf van ’t Barre Land: die voor de redeneerkunst, de mooie theorie, de fascinatie voor de geestelijke manipulatie, de uitdaging de ander te slim af te zijn, en voor de innerlijke strijd – die van een moordenaar. En reken maar dat het warm wordt op het toneel.  Lees verder »

Acteurs wonen publiek uit

Trouwt, 20 april 2002 - Arend Evenhuis

Als toneelspelers te lang in hetzelfde toneelstuk staan, zakt die voorstelling in of glijdt die af naar gemakzuchtig geschmier. 'Een uitgewoonde voorstelling', heet het dan.

Als je een voorstelling kunt uitwonen, dan kunnen toneelspelers ook hun toeschouwers uitwonen. En dat gebeurt jammerlijk met het toneelstuk Misdaad en straf dat het theatercollectief ’t Barre Land naar Dostojevski's roman Schuld en boete ensceneert.  Lees verder »

2x2=5

Onder de titel 2x2=5 wijdde 't Barre Land seizoen 2001-2002 aan het werk van Fjodor Dostojevski (1825-1881). De oogst bestaat uit vier voorstellingen naar romans van Dostojevski en een naar een novelle van Michael Boelgakov. Van 11 t/m 14 september was het hele Dostojevski-programma in het Utrechtse Theater Kikker te zien. Vincent van den Berg speelt de monoloog Aantekeningen uit het ondergrondse. Op dezelfde avond speelt het ensemble de uitsmijter Hondehart van Boelgakov. De tweede avond bestaat uit Witte nachten en De zachtmoedige als monoloog door Jacob Derwig. De vuistdikke roman Misdaad en straf is de finale van 2x2=5.  Lees verder »