De eenzame weg

De eenzame weg of de egoïsten

't Barre Land is van mening dat Schnitzler één der lichtvoetigen is, dat zijn stukken tragi-komedies zijn, en dat ze als zodanig opgevoerd dienen te worden. Er is een grote kans dat ’t Barre Land het oeuvre van Schnitzler blijft ensceneren zo lang het gezelschap bestaat – evenals het repertoire van Tsjechov, Beckett en Perec.

Na Anatol en de verstrengelde monologen lt. Gustl & mej. Else, speelt het gezelschap nu: De eenzame weg of de egoïsten. Een weerzien van oude vrienden, voorbijgangers in elkaars leven en een samenspraak van oost-indische gesprekken, onder het motto: "Veel bekennen betekent meestal een arglistiger bedrog dan alles verzwijgen." . Voor de gelegenheid wordt het ensemble aangevuld met Ellen Goemans.

In 1900 noteerde Schnitzler als mogelijk thema voor een stuk:

'Vrijgezellen. te schilderen: iemand die altijd van zich liet houden, niets teruggaf en de mensen alleen gebruikte. Nu zijn grote eenzaamheid, grenzend aan vertwijfeling. Hij wil trouwen, zelfs als hij vermoedt dat ze hem zal bedriegen. Maar hij heeft nog iemand. Zijn vriend: "Ik weet zelf eigenlijk niet waarom ik je altijd zo graag heb gezien."'

Datzelfde jaar maakte hij een aantekening om een ander thema uit te werken:

'De echte vader vindt zijn zoon, wonend bij iemand die de zoon voor zijn vader houdt. Jaloers, vertelt hij het aan de zoon. Maar de zoon houdt zo van zijn pleegvader, dat hij, uit angst dat de pleegvader achter de waarheid komt, de echte vader doodt.'

In 1903, tijdens een vakantie in Lugano, voegt hij de twee thema's samen onder de werktitel  De egoïsten. Op 13 februari 1904 vindt in Berlijn de eerste opvoering plaats van het stuk als De eenzame weg.

van/met/door : van den berg/bosch/nieuwerf/driessen/goemans/ligthartschenk/de wijs/bakkeren/diepenbrock  Lees verder »

Tekstuitgaven

In maart 2012 verscheen Koning Lear (ISBN: 978-90-6169-539-4) vertaald door Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes. Shakespeare's tragedie wordt door de Harmonie uitgegeven in de serie Klassiek Geïllustreerd, met prenten van Aart Clerkx. De uitgave zal te verkrijgen zijn in de betere boekhandel net als de in de zelfde fraaie serie uitgegeven vertalingen van Hamlet van William Schakespeare (ISBN: 978-90-6169-612-4) en De laatste dagen der mensheid van Karl Kraus (ISBN:978-90-6169-888-3).  Lees verder »

De eenzame weg

Door Fran van der Hoeven, Theater aan het Spui 12 november 2011.

Trieste vriendschappen worden met humor neergezet

Else van Nugteren schreef voor de Sapsite een kritiek op De eenzame weg die ze zag op 24 november 2011 in Theater Kikker in Utrecht. Emilia Nova besprak voor Het Theaterjournaal de voorstelling van 16 december 2011 in Theater Frascati.

Trailer De eenzame weg

November 2011 speelde De eenzame weg of de egoïsten in Theater Kikker in Utrecht. Anke Noorman maakte de trailer.

't Barre Land brengt het op stuk eigen, schijnbaar laconieke wijze.

Karin Veraart besprak voor De Volkskrant van zaterdag 26 november 2011 de voorstelling van 23 november in Theater Kikker.  Lees verder »

Schnitzlers ‘Eenzame weg’ als charmante performance

Kester Freriks schreef voor het NRC van 23 november 2011 een recensie over De Eenzame weg of de egoïsten die hij op 22 november had gezien in Theater Kikker in Utrecht.  Lees verder »

Lieve en vereerde heer,

Het spijt me dat ik in Abbazia uw afzeggingsbriefje vond, niet uzelf. Op mijn reis door Dalmatië was het meestal slecht weer; alleen in Ragusa twee zonnige dagen; bovendien belandde ik aan het begin van de reis in een balneologencongres, de hotels en de boten zaten met de deelnemers volgepropt; veel van hen kende ik ook persoonlijk, het was nogal onaangenaam. Onder half-bekenden zijn, is de ergste vorm van eenzaamheid, niet van gezelligheid. Vanuit Abbazia, waar het ononderbroken regende, vluchtte ik snel naar huis. Het mooiste wat ik meebracht is de herinnering aan de resten van Salona, ik kan helemaal niet begrijpen waarom men daar niet verder en verder graaft; de aarde wegkrabben en het verleden vinden – hoe komt het dat nog niemand daar waanzinnig van is geworden? –  Lees verder »